Rozhovor s Fluid Culture

napsal františek @ 21.05.2010 15:44:00.

Jedna z největších nadějí dc scény Fluid Culture provází velké nadšení z koncertů. Pokud jste zatím zmeškali jejich koncert, určitě se na ně zajděte v nejbližší době podívat a jako malý předkrm můžete brát rozhovor s jejich kytaristou Tomášem Boudou.

Startovací otázku dáme jednoduchou, kdo vlastně vymyslel název kapely? 

No zas tak jednoduchá není protože zrovna vymyslet název bylo asi vůbec ze všeho nejtěžší. Návrhů byla hromada a činil se každej z kapely i mimo ní. Shodnout se na jednom názvu se začínalo zdát jako neřešitelnej problém. Nakonec jsem napsal e-mail Vladimíru Šeflovi ..Vláďa je můj dlouholetej kamarád, basista z dalších projektů kolem Fluid Culture a vůbec jeden pro mě z nejvýznamnějších lidí, kterej problémy zkrátka řeší a jak se později ukázalo i talentovanej hledač názvů pro cokoliv. Během pěti minut odepsal několik kvalitních návrhů mezi nimiž bylo i to naše Fluid Culture které mě okamžitě zaujalo i celá kapela se téměř okamžitě shodla. Takže Vláďovi velkej dík!

Píšete, že jste kapelou z Ústí nad Labem, Děčína a z Benešova nad Ploučnicí? Kdo je vlastně konkrétně odkud? 

Srdíčkem jsem samozřejmě všichni z Benešova! :) Ale jinak se za Benešováka dám považovat asi pouze já, ač to už taky není úplně pravda protože žiji několik let v Děčíně. Basista Standa a klávesistka Ivča jsou oba Děčíňáci a konečně bubeník Martin je z Ústí, kde ovšem také zkoušíme a máme veškeré zázemí, takže těžko říct odkud jako kapela jsme, nikdo se nechce vzdát toho svého, tak uvádíme raději všechno. Jsem z kapely nejslabší tak na všechno jen kejvu. 

Na svých stránkách máte pětičlennou sestavu, ale na posledních koncertech hrajete už ve čtyřech. Znamená to, už stálou sestavu? 

Tahle otázka úzce souvisí s otázkou první, tedy našim názvem. Chápeme se jako plynoucí/nestálá kultura a jsme otevřeni všem novým vlivům, členům a já osobně za členy kapely považuji hromadu lidí kolem kapely, který mě v minulosti ovlivnili s kterými dodnes hraju v různých projektech a pomáhají nám se vším možným, jen ve finále nestojej na pódiu. Co se týče saxofonistky Káti Stankové: ..sehrát kapelu dohromady aby mohla hrát ty prapodivnosti a splácaniny co hrajeme stojí dost času, kterej naše saxofonistka momentálně neměla, ale žádnej vyhazov se nekonal, prostě jsme se jen dohodli, že by to teď bylo svazující pro obě strany. 

Kdo je vlastně zakládajícím členem a jak dlouho trvalo, než se Fluid Culture dali dohromady? Přece jen, hrát podobnou muziku, jakou hrajete Vy nehraje každý... 

Za zakládajícího člena se dá považovat asi basista Stanislav Hrouda spolu se mnou, ve smyslu že jsme se první dali náhodou dohromady, ovšem F. Culture opradu vznikli až s příchodem posledního člena protože každej do kapely přinesl svůj neopakovatelnej feeling, kterej se projevuje jak ve finálním zvuku kapely, tak zpětně už při skladbě hudby. Při každý nový písničce kterou jsem vymejšlel jsem myslel na styl hry lidí z kapely a věci psal tak aby byly blízky každému jednotlivci v kapele. „psal“ je silný slovo neumím noty jen se tak tvářím, takže své nápady nahrávám a kapele pouštím s hromadou keců a rytmickejch zvuků kolem.
 
Jaké vzory Vás nejvíce ovlivnily? 

Tak na tuhle otázku asi nebudu umět kvalifikovaně odpovědět, protože jen za mě, mě napadá stovka jmen a myslím, že u ostatních členů tomu nebude jinak. K muzice mě osobně na úplným počátku přivedla Nirvana, to byla první kapela do který jsem se zamiloval, kvůli který si přál bejt kytarista a nechal si narůst dlouhý vlasy :) Pak přišli klasický kapely jako Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Deep Purple, Jethro Tull , RUSH a jim podobní. Dál jsem měl asi jako většina kytaristů bluesové období který mě hodně ovlivnilo..lidi jako Luther Allison, Johnny Winter nebo děčínský Miloš Svoboda :) jehož vliv je v mé hře patrnej dodnes ač s tím bojuji jak můžu :)  Nakonec se ve mně ale poměrně záhy probudila láska zřejmě, nebo snad na celej život v podobě jazzu a jeho všemožných tvrdších fůzí. Kapely jako Mahavishnu Orchestra, King Crimson, Jazz Q, Allan Holdsworth, Chick Corea, Dave Weckl a obrovská hromada dalších. Ale baví mě i hromada „nový“ muziky. Zvlášť teď poslední dobou se objevujou kapely který mě totálně uchvátili a nad kterými žasnu. Basista Standa Hrouda je oproti mně mnohem víc jazzovej a za jeho největší vzor se dá asi považovat basista Weather Report Jaco Pastorius, alespoň já to tak chápu a při Standovo hře vnímám. Každopádně jeho záběr je širokej a těch vzorů má samozřejmě nespočet asi s podobným vývojem jako tomu bylo u mě. Bubeník Martin Slezák je zase naprostej kontrast a má rád muziku podstatně tvrdší a taky tak hraje, čímž nechci říct, že nijak vybočuje právě naopak. Samozřejmě že na těch podstatnejch vzorech se všichni absolutně shodneme. O vzorech klávesistky Ivči Šulcové toho moc říct nemůžu protože o nich nic nevím. Je to jedinej člen z kapely kterej má na hraní papíry, tedy jedinej člověk v hudbě vzdělanej. Hraje výborně a profesionálně klasiku, ale zahraje v podstatě cokoliv a to okamžitě a dokonale intuitivně. Zkrátka každej jsme trochu jinej a vždycky v kapele panuje mírnej rozpor ať se to týče čehokoliv, což ovšem vnímáme jako plus a rádi se vzájemně ovlivňujeme i při hře. Zkrátka díky bohu nebo někomu takovýmu, že jsem tyhle lidi našel. 

Zatím máte na svém kontě "home made" nahrávky. Plánujete něco nahrát i ve studiu? 

Určitě! Nechceme nijak přebíhat ale když vše klapne tak máme možnost si v léťe natočit pár věcí v jednom našem předním nahrávacím studiu plným té nejmodernější techniky na což se moc těším. Opět bych rád, aby to nebyl jen výplod naší „čtyřky“ a pokud možno přizval co nejvíc talentovanejch lidí nejen z regionu, jejichž umění mě nějakém způsobem oslovilo. Oni o tom ještě nevědí a v podstatě asi ani kapela moc netuší, ale doufám že všechno klapne. 

Co se týče koncertů, už máte odehrány koncerty na Ústecku a i v Praze.  Jaké jsou Vaše další koncertní plány a co třeba hraní na festivalech? 

No jelikož měl bubeník na celý léto odcestovat tak jsme se na veškerou organizaci vykašlali a chtěli jsme se do toho opřít až na podzim. Nakonec, ale všechno dopadlo jinak a bubeník přes léto zůstává, nicméně dramaturgie všech letních festivalů je už dávno uzavřená a obecně teď na rychlo bude dost těžký se někam protlačit. Ale nějaký nový koncerty už domlouváme. 

Jste zejména instrumentální kapelou. Ale přece jen, neláká někoho z kapely zpěv? Nebo se mu chcete programově vyhnout? 

Mě láká a to moc, ale zbytek kapely konkrétně ten můj zpěv moc ne! :) Ve všech skladbách jsem se zpěvem počítal a jsou v nich pasáže vyloženě jen doprovodný pro právě případnej a snad budoucí zpěv napsaný. Ovšem teď když zpěv nemáme ty místa působí jen jako dlouhý „hluchý“ pasáže kde se nic moc neděje. Kdyby se ale objevil někdo kdo muziku cejtí podobně jako my a je schopnej nejen zazpívat, ale nápaditou melodii pro hlas i vymyslet tak ho berem všemi čtyřiceti. V podstatě jsem na to odpověděl už v předchozích otázkách. Jsme otevřeni komukoliv kdo má pocit, že by nám mohl bejt jakkoliv k užitku..teda pár takovejch lidí už se našlo, ale my jsme jejich názor bohužel nesdíleli :) čímž bych nerad někoho odradil. 

Zlí jazykové o Vás říkájí, že u složitějších kompozic si rádi vypomůžete playbacky? Co Vy na to? 

No tak je to venku a celej tenhle rádoby chytráckej rozhovor je na hovno. Dobře uznávám jsme manažéry vykonstruovaná mystifikující kapela, která má vyplnit tu obrovskou díru co nám tady zůstala po Lunetic a dalších podobně příjemnejch kapelách. 

Ptal se: Oxide (http://bandzone.cz/fan/oxide)

Kontakt na kapelu:
http://www.fluidculture.wz.cz
http://bandzone.cz/fluidculture


Komentáře

Hezky řečeno! :)

/Jakub M (neregistrovaný) - 29.05.2010 00:04:42.

Přidat komentář

Jméno:



Opište první tři znaky výše uvedeného textu:

Přihlášení



Nadcházející akce

Nuda ve městě

Poslední komenáře