Nekrolog - rozhovor

napsal spolek @ 14.05.2009 08:38:49.

K mému prvnímu rozhovoru pro stránky 1. hudebního spolku v Děčíně jsem si vybral kapelu Nekrolog, která na děčínské scéně působí již 4 roky a je jednou z kapel zastoupených na kompilaci dcproudy2007 vydaným shodou okolnosti 1. hudebním spolkem v Děčíně :). Rozhovor jsem vedl s jejich kapelníkem Leviathanem.

Ahoj Levi, čí to byl vůbec nápad založit Nekrolog?

Ahoj, zdravím všechny lidi co mají rádi hudbu!
Přiznám se že můj nápad to nebyl :) Přišel s tím můj bratranec Maňas s Jackem. Chtěli rozjet kapelu ale neměli další členy. Tenkrát se někde potkali s Angusem, řekli mu jak se věci mají a on do toho šel. Pak Maňas kontaktoval mě jestli bych nechtěl hrát na škopky, což byl můj sen :) Neváhal jsem, sehnal jsem si od kámoše „dechovkový“ bicí a stal jsem se členem. Od začátku se počítalo s tím, že Maňas bude hrát na basu a zpívat, ale pak se k nám přidal ještě Šimi (dnes BLU-82/b – zpěv), takže dostal basu do ruky on. Byli jsme tedy v pětičlenné sestavě Angus – kytara (jedinej měl zkušenost s hudebním nástrojem), Jack – kytara, Šimi – basa, Maňas – zpěv a moje maličkost škopky. Klasický problém byl najít zkušebnu. Taky kdo si vezme do baráku 5 kluků co dělají jenom bordel!? Až nám bylo dovoleno zkoušet v KD Horní Habartice. První zkouška proběhla 11.2.2005, což se považuje za den vzniku kapely Nekrolog.

Docela dobře si pamatuji na Váš první koncert, který vlastně byl velmi neplánovaný. Jak na něj s odstupem několika let vzpomínáš?

Ten koncert si pamatuju dobře. 29.10. 2005 v Benešově nad Ploučnicí, když dělal Maňas svojí první akci, na koncert mu nepřijela kapela Sichr a my jsme za ní museli zahrát. Tenkrát tam hráli Železobeton, Vodopaad a Black Grass. Neměl jsem vůbec nic k bicím a Roman z Vodopaadů mi všechno půjčil. Určitě se mu ježili chlupy když pak viděl jak sem do toho řezal :) Pamatuju si že jsem nechtěl vystoupit, dost jsem se bál že nemáme dostatečně nazkoušeno. Nakonec jsme tam zahráli pět fláků za velké podpory nachcanýho Beheritha :) Na to že jsme nebyli připravený jsme to tenkrát zvládli docela dobře i když jsme se asi všichni dost klepali trémou. Vlastně nás to nakoplo a tím jsme si řekli že když jsme zvládli tohle tak další koncerty už budou jenom lepší, ale ne vždy tomu taky bylo…

Netrvalo to moc dlouho a přihlásili jste se s první nahrávkou Personal Krchov, která měla zejmená propagační charakter. Na téhle nahrávce můžeme slyšet ještě Maňase, který v dubnu 2006 odchází z kapely. Doufám, že se mnou budeš souhlasit, Maňas (basa, vokál) byl jednou z hlavních postav tehdejší sestavy. Jak jeho odchod vnímáš ty?

Personal krchov, byla první skladba kterou jsme nahráli u Slávka Grušáka ve studiu Silence S.E. Chtěli jsme aspoň jednu skladbu, kterou by jsme mohli dát ke stažení na naše webovky. Nahrávalo se 10.3.2006, v tu dobu už byl vztah mezi mnou a Maňasem dost vyhrocený. Abych pravdu řekl, už přesně nevím kvůli čemu vznikla tak velká nenávist mezi mnou a Maňasem, ale určitě jsem na to měl velký podíl. Tenkrát jsme se na sebe nemohli už ani podívat. Prostě jsme to každej chtěli táhnout a nemohli jsme najít společnou cestu.Tenkrát přišel s tím že se k nám vrátí Jack, to jsem já nechtěl protože už měl jinou kapelu. Tak to padlo na nevinného Anguse, musel si vybrat jestli zůstane se mnou nebo se přidá k Jackovi. Jelikož byl Maňas textař, basák a způli i zpěvák (v tu dobu zpíval asi polovinu věcí i Angus), jeho odchod byl velká rána pro kapelu.

S jeho odchodem jste se vypořádali docela netradičně. Místo basy jste povolali kytaristu Pavla Satana. Bylo těžký najít basáka? A jakej to podle tebe mělo vliv na zvuk Nekrologu?

Najít basáka je vždy problém! Řešili jsme koho naverbovat do kapely a do rány nám padnul Satan, tehdy ještě fanoušek, který jezdil po místních akcích. Zaslechli jsme že se učí na kytaru, tak jsem ho kontaktoval a bylo vše vyřešené! Bylo nám jasné že ve dvou nemůžeme vystupovat, chtěli jsme hrát a ukázat že to nehodláme zabalit! Když nebyl k mání basák tak aspoň druhá kytara. Řekli jsme si, hrajou tak Fleshless, tak proč ne i my! Samozřejmě se to na zvuku projevilo, ale myslím že teprve s touhle sestavou jsme si vytvořili svou vlastní tvář. Začali jsme tvořit složitější skladby a snažit se o to aby jsme byli více sehraný. Ono se vlastně všechno změnilo, já jsem začal psát texty, pokoušel se řvát při hraní na škopky (časem jsem zjistil že je to nanic) a Angus tedy převzal hlavní zpěv. Dokonce jsme přemýšleli jestli nemáme změnit název kapely, ale nakonec jsme si řekli že už nás místní znají jako Nekrolog, tak je škoda začínat znovu od nuly. Tak jsme si nechali navrhnout logo a mohlo se pokračovat s novou tváří.

V prosinci 2006 jste vydali první demo "Death 'n' Roll", které jste na místní poměry vydali ve velkém stylu včetně cd rom stopy a také s velmi netradičním obalem:). Jak jsi z dnešního pohledu spokojen s tímto demem a jaké jste zaznamenali ohlasy?

Tohle demo bylo nezbytné, aby jsme se mohli odrazit od dna a ukázat se lidem. Za těch pouhých 2,5 roku od zveřejnění dema „Death ‘n‘ Roll“ na tuhle nahrávku koukám stejně jako když jsme jí právě dokončili. V tu dobu jsme s ní byli spokojeni a byli jsme rádi že se nás ujal Slávek a vydržel to s námi ve studiu až dokonce! Byl to pěknej prasopal, hrál jsem ještě bez dvojšlapky a noha mi kmitala ostošest! Je to hodně hutná nahrávka s old school zvukem, jsem rád že jsme to nahráli! Ohlasy byli různé, občas se objevilo pár recenzí, kde nás bud‘ roznesli na kopytech nebo ohodnotili průměrně. Věděli jsme že jsme nenahráli nic převratného, ale bylo to nezbytné pro náš vývoj.

V roce 2007 jste měli menší krizi. Skoro to pro nezasvěcené mohlo vypadat na rozpad kapely. Kde byl problém? Uspokojení po vydání dema a ztráta další motivace něco dokázat, se kterou se potýká hodně mladých kapel?

Hlavní problém byl v tom, že zhruba v polovině roku Angusovi shořelo kombo a neměl přes co hrát! Taky neměl peníze na nové a když peníze sehnal, zase trvalo strašně dlouho než ho dodavatel poslal! Potom do toho přišlo zranění Satana a všechno se neustále protahovalo a také bylo málo času. Měli jsme tak jednu zkoušku za měsíc! Vše se zlepšilo až ke konci září.

Ke konci roku 2007 přichází do kapely basák Vládin, který v te době hrál v rockové kapele The Creeps. Pamatuji si jak se Vám sám ozval přes vaše webovky. Co si pamatuji živý koncert, tak jeho příchod kapelu oživil. Vnímáš to podobně?

Určitě nás to posunulo a nakopnulo dopředu! Vládin se nám ozval sám, překvapilo ho že hrajeme bez basy. Pozvali jsme ho tedy do zkušebny at‘ to s námi zkusí a myslím že ho to i bavilo. Spokojenost byla na obou stranách. Myslím že to byla nejsilnější sestava Nekrologu!

V loňském roce jste si zahráli na festivalech MetalGate, Oleško a VDF Help festu. Kde se Vám hrálo nejlépe?

Jednoznačně nejlepší zázemí pro kapely poskytuje MetalGate! Pořadatel Ondřej Šmejkal se o kapely stará velice dobře a snaží se jim ve všech směrech vyhovět. Bylo nám ctí si zahrát na festivalu s takovými českými legendami jako Tőrr, Root, SSOGE atd. tímto Ondrovi děkujeme! Na Oleško Festu se nám také hrálo velice dobře, škoda jen že jsem musel po odehrání našeho setu hned odjet. V poslední řadě zmiňovaný VDF Help Fest byl pro mě velkým zklamáním! Myslel jsem že je Fest na vyšší úrovni...

Je obtížné se dostat na hudební festivaly?

Tak to každopádně! V dnešní době je taková spousta kapel, že prosadit se je velice těžké. V podstatě jsou dvě možnosti bud‘ je to fest který dělá člen nějaké kapely, takže když pozveš tu kapelu, máš možnost si zahrát na tom festu, nebo je pořadatelem agentura a potom to záleží na jejich choreografovi jestli se mu hudba kterou hraješ zalíbí :) Málokdy se stane že by jsi napsal pořadateli festivalu že si tam chceš zahrát a on tě vybere z těch hromady e-mailu co mu chodí každý rok. Musíš mít jako kapela jméno nebo štěstí!

Nedávno (cca 10.4.09) Vám vyšlo nové demo Dehumanizace, na kterém najdeme 7 věcí + i ntro. Nahrávali jste opět ve studiu Silence S.E. v České Kamenici. Jak jsi s vaší aktuální nahrávkou spokojen?

Jsem rád že nahrávka už koluje mezi lidmi. Byla to dlouhá doba od počátku nahrávání až po první zveřejnění. S nahráváním bicích jsem začal v září 2008 opět ve studiu Silence S.E. (děkujeme Slávkovi!!!) během října 08 až února 09 se nahrával ten zbytek (kytary, zpěvy a basa). Protáhlo se to neskutečným způsobem aniž by jsme chtěli. Bylo málo času, do to přišlo Slávkovo a moje zranění atd. Prostě všichni si oddechli když jsme dostali do rukou finální verzi. Myslím že Slávek se hodně snažil udělat dobrej zvuk a můj názor je, že se mu to povedlo!

Celá nahrávka se nese v deathmetalovém hávu. Dalo by se skoro říct, že hrajete old school muziku, která už není tolik in. Nenapadlo vás občas zabrousit do v dnešní době do populárního metalcoru?

Hrajeme muziku, která se nám líbí a rozhodně nechceme jet podle toho co je zrovna populární! Za rok to bude třeba country, tak budeme hrát country?! To je přece blbost! Na druhou stranu se určitě vyvíjíme, ale nehodláme to tlačit směrem hardcore, metalcore atd. Mě se vůbec nelíbí současný trend metalcore a emo. Přijde mi dost trapné přidávat si do žánru metalcore, protože je to zrovna in, a musím to hrát abych se líbil. Rozhodně nejsem ortodoxní fanoušek tvrdé muziky, mám široký žánrový rozsah, ale tvrdou hudbu (death, grind, thrash) preferuji. Myslím že přijde zase doba kdy se kapely budou vracet ke kořenům a začne být „populární“ old school mizika, pak si lidi vzpomenou na těch pár kapel které se drží stále v těchto vodách a stane se z nás Krabathor :)

Bohužel po nahrání basy opustil vaše řady basák Vládin. Opět hrajete ve třech bez basy. Hledáte vůbec nového basáka? Nebo už jste rezignovali a budete hrát ve třech?

Jak už jsem říkal, sehnat basáka je těžké, ale rádi přivítáme nového člena, který doplní sestavu kapely a přinese nové nápady. Mě osobně velice mrzí že Vládin odešel! Opustil naše řady v dobrém, údajně ho to přestalo bavit a také měl nedostatek času. Jinak nebránili by jsme se ani dobrému solovému zpěvákovi. Tím nechci říct že by to Anguse nebavilo. Pokud by se našel někdo s dobrým hlasem, Angus by se mohl více věnovat kytaře a zpívat jako doprovodný zpěv :)

Jaký máš plány s kapelou do budoucnosti?

Myslím že zabiju Anguse se Satanem a budu odpočívat:) Tak vážně, přesto, že jsme ted‘ vypustili mezi lidi nové CD, pracujeme na nových skladbách. Jednu můžete už slyšet na živo. Chtěli by jsme v budoucnu vydat splitko s podobně žánrově zaměřenou kapelou. No a samozřejmě hrát, hrát a hrát! Můj sen je vydat nějaký materiál na vinylu, split EP by nebylo marné.

Jedna bulvární otázka na závěr:) Na Vašem koncertě na MetalGate v Exitu Chmelnici jsi hrál jen v trenkách:) Je to další cesta jak oslovit fanynky?

Myslím že moje zpocená prdel fanyky moc neosloví :) Jinak Exitu bylo tak veliké horko, že kdybych se nesvléknul do trenek tak bych tam snad zkolaboval.

Ptal se: Oxide (http://bandzone.cz/fan/oxide)

Kontakt na kapelu Nekrolog:
kapela.nekrolog@seznam.cz
http://www.nekrolog.wz.cz
http://bandzone.cz/nekrolog


Komentáře

Přidat komentář

Jméno:



Opište první tři znaky výše uvedeného textu:

Přihlášení



Nadcházející akce

Nuda ve městě

Poslední komenáře