Deset desek Honzy Banduriče

napsal františek @ 04.03.2009 08:37:59.

Jan Bandurič (Bandu)
Další ze zakladatelů 1. hudebního spolku v Děčíně, taktéž dlouholetý předseda
Kde hraje: Černý Pepr (dříve jako Bandu Band)
Kde hrál: Porucha zvuku, RMZ, Starý Dobrý Cirkus

Banjo Band Ivana Mládka - Nashledanou (1977)
To byla moje první LP deska, kterou jsem si zakoupil (asi někdy v roce 1978) za vlastní naškudlený peníze (44 Kčs). Mám ji doteď, občas si ji pustím, stejně jako ostatní počiny týdle vyjímečný kapely.
Mrtví Kennedyové - Čerstvé ovoce namísto hnijící zeleniny (1980)
Tento eponymní debut vyšel v licenci v Polsku (včetně vloženého plakátu) a byl k mání za 80 Kčs v prodejně polské kultury v Praze. Bylo to někdy v roce 1985, když sme to dali s kámošema na gramofon a taky sme si mysleli, že je to na špatných otáčkách jak nám to připadalo tenkrát rychlý a energický. Sexuální Pistolíci proti tomu byly pomalý a nudný. Snažil sem se překládat texty (začal sem se v prváku ve škole učit anglicky), abych věděl o čem to je, výsledky toho snažení sou dneska k pobavení. Před pár lety jsem totéž LP (to polský) sehnal v antikvariátu za 50 Kč a dokonce i s tim plakátem.
Stvoření - Bumerang (1991)
Boční projekt Siouxie a Budgieho, všechny jejich desky sou supr. Našlapaný rytmem i prima zvukama. Podle mýho jedna z nejpovedenějších desek osumdesátých let (druhá je Výkřik - 1980 - od jejich domovské kapely). Dostali mě i na živo s tou svojí poslední, která zněla hodně temně a industriálně. Škoda, že už nehrajou.
Kvíleči - Vypáleno (1973)
Druhá jejich placka eště s tim tlustym, hutnym jamajskym soundem, kterej pak už na dalších kouskách zpopovatěli, taky eště v komplet sestavě.
Kapitán Hovězí srdce a jeho kouzelná kapela - Kopie masky pstruha (1969)
Světoznámá pecka, produkoval to Zappa a ovlinilo to snad každýho, kdo kdy v muzice dělal něco progresivního. Bez hranic. Fůra lidí tvrdí, že je to to nej, co Kapitán udělal, já mám rád i některý jeho pozdější umírněný věci.
Výbor Alberta Einsteina - Jégkrémbalett (1984)
Maďarsko mělo holt vždycky prima muziku viz Bikini a dneska třeba Robinzon Cirkusz, jó a žůžo je taky maďarskej metal kvůli tý řeči. Absolutně nedostiženej a nedostižitelnej debut famózní maďarský kapely (vydali pozdějc eště jednu desku). Takle podle mýho zní underground v hudbě. Doporučuju poslouchat večer potmě (při svíčkách) ve vaně, dost nahlas. Obal taky podtrhuje muziku (proč mají všichni na nohou ty brusle?). Tahle lahůdka je k dispozici v hudebním oddělení v knihovně. A mimo jiné obsahuje skladbu Baad Schandau, což si nelze vysvětlit jinak, než že ty Sudety musej nějakej kultovní význam mít.
Atentátník - Nadcházející teror (1987)
Debutová deska německý partičky, jo když metalisti poslouchaj punk a jezděj na skejtu, tak nemůžou udělat špatnou desku. Našlapanej trash, tohle album ukázalo meze žánru. Podle mýho nepřekonaná laťka.
Miles Davis - Tak trochu smutěnky (1962)
Hvězdná sestava Davisova bandu to nahrála live údajně na "posezení", aniž by ty věci předtím kdy hráli. Tohle je deska co sem od Milese slyšel jako první.
Igor Stravinskij - Svěcení jara
Hutná synfonická hudba. Taky sem měl rád pro uklidnění kazetu s japonskými rituálními zpěvy kultu Shinto, který zpívala ňáká osumdesátiletá stařenka a jako hudební nástroj byly uvedeny zvířecí zuby.
Velevážený Blesk a Nasupená pětka - Poselství (1982)
Narazil sem na to vloni v sekáči v Německu a neváhal sem. Poctivej hip hop z doby, kdy ho eště dělali muzikanti (viz i poděkování na obalu: "...všem talentovaným muzikantům, co s námi pracovali...") a ne pornohvězdy. Šlo tu totiž o poselství... Tahle je zatím poslední placka co sem si pořídil.


Komentáře

Přidat komentář

Jméno:



Opište první tři znaky výše uvedeného textu:

Přihlášení



Nadcházející akce

Nuda ve městě

Poslední komenáře