Deset desek Filipa Macouna

napsal františek @ 18.02.2009 07:54:02.

Filip Macoun
Jeden ze zakladatelů 1. hudebního spolku v Děčíně, momentálně manager skupin mj. -123 Min., November 2nd nebo Yvonne Sanchez
Kde hrál: Porucha zvuku, Láska, 4 promile, Malinově červené autíčko, Lucy in the sky, Chiquita

Studená fronta (cca 1985)
Nová vlna, kazeta zakázané kapely se ke mně dostala od maminky coby kulturní pracovnice jako varování před zločinem :). Jaké však bylo její překvapení, že se mi to moc líbilo. Studená vlna byla (a možná ještě je) s Honzou Banduričem naše nejoblíbenější děčínská kapela. Hity jako "Nuda", "Hnědý oči" a další patří do čítanky.
4 promile - Born in Kocourkow (cca. 1990)
Punk s lahodnými písničkami a Blawovým punkověrným vokálem. Klukům to nejenže velmi dobře šlapalo, ale svým způsobem to dotáhli z děčínských kapel té doby nejdále, předskakovali Michael´s Uncle a staral se o ně teplický punkový manager Růžička. Pak jim vyšlo u Monitoru pár pecek na Rebélii III., ale to už nebylo v původní sestavě.
Zvrator - SP (cca 1991)
Metalová kapela, ze které se vyvinuli Fleshless - dnes již světoběžníci. Singl byl skutečně zajímavým počinem už jen z toho důvodu, že ho kluci vydali ve formě malé desky v době, kdy gramofonový průmysl ovládaly české velké labely a kapely šířily své nahrávky pouze na kazetách. Se zpěvákem Láďou Prokošem jsem chodil na gympl, ale netušil jsem, co v něm je :))
Lovely Margaret - F1 (1993)
Záznam z premiéry a zároveň derniéry jediné skutečně britské děčínské kytarovky. Koncert se odehrál v restauraci u Kovostroje (není už tam místo ní Lídl?), záznam byl žel poškozen, ale přesto šlo o legendární nahrávku citlivých a chytrých písniček.
Tei Purinui - (cca 1994)
Popová obdoba 4 promilí. Michal (dnes Karmelu zaslíbený Pavel) Pauli je šikovný skladatel a textař a skupinu Tei Purinui si postavil po rozpadu Promilí. Vybavil ji hezkými a vzletnými písněmi. Michal složil nedávno věčné sliby v řádu Bosých karmelitánů, což znamená hodně, ale jen pro lidi, kterým je dáno tuhle symfonii pochopit. Ale logicky: Když se někdo vzdá něčeho, co má skoro nejradši, tak to už je opravdu PUNK!!
Ješitný Jolan (1995)
To byla snad první nahrávka, která vznikla ve studiu 1.HSvD. Jolani byli z Ústí a Děčína a natočili vyrovnané album písní s civilní poetikou a hloubkou. Dospělá hudba kluků, kteří v muzice a v umění našli naději, že je všechno v pořádku, i když to tak vlastně vůbec nevypadá...
Starý dobrý cirkus - Smetanovo nábřeží (cca 1996)
Staré dobré časy s SDC. Když spustili Dylana a pak Bandu nahodil pózu, tak bylo z Labe najednou Mississippi, to mi věřte... Kapela vždy na svých svátečních koncertech rozzáří tváře a roztančí nohy Děčíňáků tak, jak by to nedovedli snad ani originální interpreti. Nač sedět doma, pojďte na Cirkus!
VO.I.D - cokoliv z tvorby
Ačkoliv jsou všechny nahrávky z dílny Martina Jarolíma připravovány s hodinářskou přesností a vybrušovány umem zvukového obráběče, je pro nás laiky velmi obtížné se v jeho postindustriální tvorbě orientovat. Proto nemohu vyzdvihnout pouze jediné z jeho alb, nýbrž vyzdvihuji Martina celého. Jeho Japonci mu rozumějí :)
Kapela od Sv. Františka - Vánoční pásmo (2003)
Tohle CD poslouchám denně při jídle (samozřejmě ne celé:)). Připomíná mi domov - Děčín, kostel na Husově náměstí, bratry a sestry z farního společenství, rodinu. U téhle muziky jsem si jistý, že je KVALITNÍ už jen proto, že opěvuje Hospodina. Tím má větší moc, než formálně a "obsahově" dokonalá hudba, která TUTO vertikálu postrádá. Hudba je totiž pouze ohýbaný vzduch a není ji možné povyšovat na úroveň Stvořitele. Sebevíc invenční a poutavá hudba bez duchovního obsahu tak zůstává pouze zdánlivou alternativou sledování estrád na Nově. Ve skutečnosti se u zahleděnců do hudby často jedná o hledání Boha na špatném místě, což má stejnou podstatu jako chlast.
Destroyself - Terrores Magicos (2009)
Slyšel jsem u Míši Tomáška ukázky z připravovaného alba a musím říct, že to byl hukot. Michal má hlas jak zvon a vzhledem k tomu, že je učitel, uplatňuje své zkušenosti z kapely ve škole a naopak. S bubeníkem Josefem jsou poměrně čerství otcové (samozřejmě každý se svou manželkou), tak se jimto krásné i to těžké zřejmě promítlo do novinky hudební. Je to heavy!!


Komentáře

Přidat komentář

Jméno:



Opište první tři znaky výše uvedeného textu:

Přihlášení



Nadcházející akce

Nuda ve městě

Poslední komenáře